Niet alleen rugklachten ...

De naam van de site ‘Rugspraak.nl’ (de zustersite van Musculoskeletalmedicine.nl) suggereert dat in deze praktijk alleen mensen met rugklachten worden behandeld. Er worden echter ook mensen met een andere klachten onderzocht én behandeld. Een greep uit de mogelijkheden met hier en daar korte uitleg.

Hoofdpijn

Het is mogelijk dat hoofdpijn vanuit de nek ontstaat. Bijvoorbeeld wanneer er veel spierspanning bestaat hoog en/of laag in de nek. Vaak spelen de opbouw van de houding en/of psychosociale processen een rol. Ook kan er vanuit de nekwervelkolom prikkeling zijn die de spierspanning oproept. Hiervan zijn we ons niet altijd bewust. Het probleem hoofdpijn vraagt daarom meestal om een gecombineerde aanpak, bestaande uit inzicht geven in de klacht, oefeningen en behandelingen. Zie ook het artikel Hoofdpijn.

Slijtage heup

Met name de mensen van oudere leeftijd hebben hier steeds vaker mee te maken. Inmiddels worden in Nederland vele tienduizenden kunstheupen per jaar geplaatst. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat behandelingen met oefeningen en manuele therapie de groep mensen met beginnende en middelmatige klachten vrij goed kan helpen én met duurzaam resultaat. In mijn praktijk blijkt een periode van ongeveer een maand, met maximaal 3 behandelingen te volstaan om een optimaal effect te bereiken. Zie ook het artikel Heup- en knieartrose.

Klachten bij de knie

Knieklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder slijtage, vastzittend kuitbeen bij de knie, meniscusletsel, overbelasting (bijvoorbeeld bij de knieschijf). De klacht kan ook van elders komen: voeten/enkels, heupen, lage rug. Dat vraagt een ruime benadering om erachter te komen wat er aan de hand is en wat de beste aanpak zou zijn. Alleen onderzoek van de knie volstaat dus niet om een goed beleid vast te stellen.

Darmverstopping

Behalve klachten aan rug, nek, armen, benen kunnen ook klachten verbeteren van zogenaamd interne aard zoals darmverstopping. Hoe kan dat? Indien iemand gewend is om een weggezakte houding te hebben (bekken achterover gekanteld, bolle rug, hoofd/nek naar voren), dan wordt de voorzijde van het lijf: buik/borstgebied in elkaar gedrukt. Er is relatief weinig ruimte voor het functioneren van bijvoorbeeld de darmen. Dat kan ten koste van de kwaliteit van de spijsvertering gaan. Sommige mensen kunnen reageren met darmverstopping. Het beleid is dan duidelijk: in ieder geval de houding veranderen. Dat gebeurt geleidelijk met behulp van dagelijkse oefeningen en een beperkte begeleiding. De begeleiding biedt dan tevens de gelegenheid nog andere mogelijke oorzaken van de klacht te behandelen, zoals een vastzittende middenrug.

Polsklachten

Polsklachten ontstaan vaak naar aanleiding van overbelasting of een val. Met name in het laatste geval is het belangrijk dat er geen breuk in het spel is van bijvoorbeeld een handwortelbotje. Dat wordt een enkele keer gemist, ook op een röntgenfoto, met nare gevolgen op de langere termijn. Bij overbelasting is het natuurlijk zaak de bron op te sporen: doet de betreffende persoon te veel, of is er een stoornis in de pols aanwezig of elders 'in de keten' (hand, elleboog, sc houder, nek).

Schouderpijn

De schouder bestaat uit verschillende structuren die elk pijnklachten kunnen geven. In de praktijk blijkt dat er ook vaak ‘op weg’ naar de schouder stoornissen kunnen zijn: disfunctioneren van het schouderblad of bovenrug. Soms ligt het probleem in de lage rug. Bij schouderklachten is het namelijk belangrijk te beseffen dat de schouder een deel van een houding- en bewegingsketen is om de hand te laten functioneren. Wanneer in een deel van die keten een stoornis zit, zal een ander deel de taak overnemen. Vaak is dat de buurman/vrouw. In de keten van de hand is dat vaak de schouder vanwege zijn uitgebreide beweeglijkheid. De kunst is dus de stoornis op te sporen (in de schouder, of daarbuiten) en daarop de behandeling te richten. In onze praktijk wordt daarom soms een echo van de schouder gemaakt als het lichamelijk onderzoek niet voldoende gegevens oplevert.

Klachten na verstuikte enkel

In Nederland worden vele honderdduizenden enkels per jaar verstuikt. Het blijkt dat bij relatief veel mensen (geschat wordt bij 1 op de 4) nadien langdurig klachten blijven bestaan, variërend van pijn tot instabiliteit. Bij een deel van de mensen verdwijnen de klachten na behandeling. Het betreft dan vaak een deel van de enkel of voet dat na de verstuiking is gaan vastzitten. Dit geeft een veranderd looppatroon en belasting met mogelijk (blijvende) klachten.

Tintelingen in de hand

Tintelingen in de hand worden vaak geduid als een klacht behorende bij het zogenaamde carpale tunnel syndroom. Hierbij is aan de palmzijde van de pols een vernauwing ontstaan waardoor een belangrijke zenuw (nervus medianus) klemt komt te zitten met als gevolg de klachten. Tintelingen in de hand kunnen ook ontstaan door een probleem bij de elleboog, bovenarm, schouder of nek. Het kan dus interessant zijn om de hele lijn hand-elleboog-schouder-nek te onderzoeken op mogelijke oorzaken van de klacht.