Oefening bij spit en ischias

Het is u in de rug geschoten en u kunt geen kant meer op. Wat nu? Meestal lossen de klachten vrij snel spontaan op. Soms is een paar dagen liggen voldoende om daarna weer in de benen te komen. Letterlijk, want beweging is belangrijk om zo snel mogelijk van de klachten af te komen. Pijnstillers kunnen ook tijdelijk helpen maar het effect verschilt van persoon tot persoon. Mocht u op zoek gaan naar een oefening ter verbetering van de klachten, dan kunt u hier eens verder kijken al is succes niet altijd gegarandeerd.

  1. Ga liggen in een houding die weinig klachten geeft. Dit kan even duren. Soms is er geen houding te vinden. Ga dan op de rug te liggen, met de onderbenen op een verhoging, bijvoorbeeld een set kussens. De bedoeling is om te ontspannen. Adem rustig vanuit de onderbuik.
  2. Ga op de buik liggen, eventueel met één of meer kussens onder de buik. Als na een tijdje de ergste pijn verdwenen is kunnen de kussens één voor één weggehaald worden. Elke stap met de buik naar beneden kost tijd: neem die tijd.
  3. Ga in elleboogsteun op de buik liggen, probeer voeten, benen, billen en rug te ontspannen en laag te houden op de ondergrond. Hou dit een paar minuten vol. Oefen ééns per twee uur. Als dit niet wil, dan is er meer tijd nodig, ga dan terug naar stap 2.
  4. Opduwen in buiklig: plaats de handen onder de schouders op de ondergrond. Strek de ellebogen en duw het bovenlichaam langzaam omhoog (zie foto voor eindstand). Ga dan weer langzaam liggen. Laat de rug tijdens het strekken van de ellebogen doorzakken: elke spierspanning geeft onnodig extra klachten. Doe dit 10 keer, ééns per twee uur, of vaker als het effectief is.

NB: Als dit niet helpt in de eerste twee dagen of uw klachten nemen toe dan is deze oefening voor u niet geschikt.

NB: Deze oefening kan niet een vervanging zijn van een bezoek aan een ter zake deskundig arts. In geval van twijfel en bij ernstige klachten: raadpleeg hem/haar!

Oefening bij spit en ischias

 

Bronnen

McKenzie RA, May S. The Lumbar Spine. Mechanical Diagnosis and Therapy. (Vol. 1 and 2) Spinal Publications, 2nd Edition, 2003.