Hoofdpijn vanuit de nek

Hoofdpijn dat via nekbehandeling op te lossen is, bestaat dat? Is dat geen kletspraat vanuit de … . Van de hoofdpijnsoorten is migraine wel de bekendste. De meest voorkomende hoofdpijn is echter de spanningshoofdpijn. Minder bekend is dat een paar procent van de mensen hoofdpijn heeft vanuit de nek.

Cervicogene hoofdpijn  

Deze hoofdpijn heet 'cervicogene hoofdpijn'. In de hoge nekregio zitten een aantal structuren die hoofdpijn op verschillende plekken kunnen geven. Het gaat met name om gewrichten en spieren. Irritatie hiervan kan via een ingewikkeld mechanisme voor de klachten zorgen. De prettige boodschap voor mensen met deze vorm van hoofdpijn is dat het met relatief eenvoudig lichamelijk onderzoek te ontdekken is én (meestal) eenvoudig te behandelen.

Maar hoe weet u nu of u met deze hoofdpijn te maken heeft? De hoofdpijn is meestal eenzijdig. Vaak zijn er nekklachten waarvandaan de uitstraling naar het hoofd, schouder of arm gevoeld wordt. Nekbewegingen of –houdingen kunnen de hoofdpijn oproepen. Bij een deel van de mensen is een ongeluk met de hoofd-nekregio de aanleiding voor de klachten. Sommige van deze klachten lijken op migraine en spanningshoofdpijn en soms komen ze tegelijkertijd voor. 

Met een goed onderzoek is hier meer duidelijkheid over te geven: een gesprek en een beoordeling van de nek. Dan is bij ongeveer 8 van de 10 mensen de diagnose cervicogene hoofdpijn betrouwbaar vast te stellen. Het betekent ook dat dat bij 2 van de 10 niet lukt. De behandeling bestaat uit voorzichtige mobilisaties van de hoge nekregio en oefeningen. Meestal is verbetering te bereiken binnen 2 tot 3 behandelingen.

Spanningshoofdpijn

Afhankelijk van de oorzaak van de spanningshoofdpijn is ook hier wat aan te doen vanuit de musculoskeletale geneeskunde. Voorbeeld: veel mensen met zittend en/of beeldscherm beroep hebben een houding waarbij de middenrug rond is en hebben hoofd-nek naar voren staan. Hierdoor komt er extra spanning op de spieren die het hoofd-nek gebied overeind houden. De spieren zelf kunnen pijnklachten geven, maar ook zenuwen die door deze spieren lopen. Een paar van deze zenuwen bedienen het achterhoofd en kunnen daar spanningshoofdpijn geven.

Ook hier is weer een goed onderzoek nodig om dit te herkennen. De behandeling is lastiger dan bij cervicogene hoofdpijn omdat het houdingsgedrag veranderd moet worden. Dat kost tijd en moeite maar is niet onmogelijk.

 

Bronnen

Headache Classification Committee of the International Headache Society. The International Classification of Headache Disorders. Cephalalgia. 2018; 38 (3rd edition): 1-211.