Mulligan concept

Brain Mulligan, fysiotherapeut en manueel therapeut in Nieuw Zeeland, ontwikkelde in de 80-er jaren van de vorige eeuw een nieuw systeem voor behandeling van klachten aan het houding- en bewegingsapparaat. Opvallend aan zijn concept is dat de theorie een ondergeschikte rol speelt. Het draait om het praktische en direct klacht-gerichte handelen.

Andere opmerkelijke punten zijn dat de handelingen vaak gebeuren terwijl de patiënt normale houdingen aanneemt en dat er behandeld wordt terwijl er (normale) belasting op het te behandelen gebied staat. Daarnaast kan er gewerkt worden met verschillende thuiswerkoefeningen.

Onderzoek

Het onderzoek is niet anders dan gebruikelijk, kort samengevat: een gesprek over de klachten en een lichamelijk onderzoek naar pijn en beperkingen in de beweeglijkheid van gewrichten. Wat extra wordt toegevoegd is een onderzoek naar de jointplay (gewrichtsspeling) tijdens beweging van het aangedane gewricht, en met name met welke jointplay de klachten verdwijnen. Het kan hier gaan om klachten van arm of been, maar ook van de wervelkolom.

Mobilisations with movements (MWM)

Wanneer is vastgesteld onder welke (jointplay) omstandigheden en belastingen de klachten verdwijnen, dan wordt dit in therapievorm uitgevoerd. De arts/therapeut omvat het gewricht op een specifieke manier, en laat de patiënt de normale bewegingen uitvoeren. Deze bewegingen kunnen uiteindelijk ook onder belasting worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld: bij pijn aan de enkel kan de therapie in stand met belaste voet plaats vinden (voet op de grond), waarbij de arts/therapeut de enkel omvat, en de patiënt de enkel buigt en strekt met het volle lichaamsgewicht erop. Tijdens het therapeutisch proces is het van belang dat de beweging geen pijn doet. Indien dit wel het geval is, zal de arts/therapeut een andere handvatting moeten opzoeken. De mobilisations with movements worden toegepast bij klachten en beperkingen aan de armen en benen.

Voorbeeld van een MWM met oefening voor de schouder 

 

Sustained natural apophyseal glides (SNAG)

Vergelijkbare technieken worden toegepast op de wervelkolom bij nekklachten of rugklachten. Ook hier is de leidraad dat de therapie pijnvrij moet zijn. En ook hier wordt de patiënt uitgenodigd om actief aan de therapie deel te nemen. Enerzijds gebeurt dat door zelf het gewricht te gaan bewegen, anderzijds krijgt de patiënt oefeningen mee om het effect te onderhouden of verder te ontwikkelen.

Voorbeeld van een SNAG van de nek

Effectiviteit

Er is discussie in de wetenschappelijke literatuur over de effectiviteit van deze methode. Mijn ervaring is dat, mits correct toegepast en op juiste indicatie per persoon, de technieken een zinvolle aanvulling kunnen zijn. 

 

Bronnen

Mulligan BR. Manual therapy; NAGS, SNAGS, MWMS, etc. Orthopedic Physical Therapy Products, 6th ed 2010.

Exelby L. The Mulligan concept: its application in the management of spinal conditions. Manual Therapy 2002;7:64-70.

Pourahmadi MR et al. Effectiveness of mobilization with movement (Mulligan concept techniques) on low back pain: a systematic review. Clin Rehabil. 2018 Oct;32(10):1289-1298.